A Bigger Splash

Luca Guadagnino (2015)

Nagy baj van. Csalódnom kellett. Ez az általam sokra hivatottnak gondolt film, sajnos összességében kiforratlan hatást kelt, ami - általam - rettenetes bűnnek tudható be a mozik világában. Ennek ellenére is pozitív osztályzatot fogok neki adni. Talán mire befejezem az írást, meg is tudok állapodni magamban, hogy melyiket a két vacillált közül.


Érzésem szerint a legnagyobb gond az, hogy egyszerűen nincs benne a filmben, hogy a végére egy kvázi krimi kerekedjen belőle. Ez természetesen még nem lenne probléma (szeretem a meglepetéseket és a váratlan fordulatokat), de Guadagnino sajnos nem igazán kezd ezzel váltással semmit, nem lyukad ki vele sehova, úgyhogy kissé céltalanná válik a lezárásra. A különc főszereplők furcsa kapcsolatát izgalmasan, komolykodástól mentesen és önirónikusan mutatja be; imádtam nézni minden egyes szereplőt benne (fő és mellékszereplők egyaránt fantasztikusak). Vicces, elgondolkodtató, valamelyest tabudöntögető is, szóval tényleg a szó legjobb értelmében vetten érdekes, mint párkapcsolatról, szerelemről szóló film. De sajnos nem csak erről szól.


Mivel a fenti okok miatt a tagolás nem kellően egységes, kissé zabolátlan összhatást kelt a produkció. Megjegyzendő, ehhez az érzéshez jelentős mértékben hozzájárul a bennem rejlő elvárás, hogy a zseniálisan egyedi hangvételű és rettentő erős rendezői munka, a Szerelmes lettem után, egy ilyen kissé túlgondolt/alulgondolt (tetszőleges jelző kiválasztható) művet kell kapnom (poor me). Mindazonáltal a színészi alakításokért, különösen Ralph Fiennes szabadjára engedéséért, Dakota Johnson domborulataiért (és alakításáért is!), a mediterrán táj szépségéért, az olasz közösségbe való beletekintésért, Tilda Swinton miatt meg ugye mindenkor, szóval sok-sok mindenért felettébb izgalmas néznivaló. Tele van gyönyörű képekkel, melyek gyakran szavak nélkül beszéltetik a színészeket (ritka élmény jó minőségben), ezek mellett érdekes kameramozdulatokkal, hamisítatlan nyaraláshangulattal, nem mindennapi emberekkel (a felső körökbe való betekintés érzetével) és a szabados életvitel miatt egy csomó nyitott érzelmi kérdéssel. Különlegessége és a fantasztikus karakterei miatt inkább a jobbat kapja, pedig a történeten bőven lett volna még mit dolgozni.   7/10


Képtelenség kevesebb képet berakni ilyen rövidre írt iromány mellé is, mivel gyönyörűen filmezett film.

Megjegyzések