Calibre

Matt Palmer (2018)

Két barát lazítani megy egy jó kis vadásztúrára. Persze nem elhivatott sportvadászok ők, hanem hobbiból csinálják, így van még néhány elmaradhatatlan kellék egy ilyen hétvégén. Sör, whiskey, kóla, csajok. Másnap, rettenetes állapotban, könnyedén lankad a figyelem. Egy botlás, egész pontosan egy véletlen gyilkosság viszont kettétörné mindkettejük életét. Úgyhogy az teszik, amit valószínűleg sokan tennénk az ő helyükben. Megpróbálják eltüntetni a nyomokat és úgy tenni, minta minden rendben lenne.


Hangulatra, stílusra ismerős, hiszen sok hasonló témájú film volt már. Filmtechnikailag rendben van és dramaturgiailag vagy szerkezetileg sincs benne semmi kirívó vagy különleges. Viszont! Ez egy hatalmas VISZONT! Rendkívül egyben van. Csak a lényegre koncentrál és nincsenek béna logikai vagy következetességi hibák. Nagyon szépen mutatja be a lelki teher nehezülését és a többi szereplő gyanújának ébredését. Finom, apró rezdüléseknek is jelentőségük van. A számomra teljesen ismeretlen színészek pedig egytől-egyig hibátlanul teljesítenek. Karizmatikusnak éppen nem azok, de a korrekt munkánál azért itt jóval többről van szó. Valószínűsíthetően a rendező személyének köszönhető.

Egyébként is a szívem csücske ez a téma, amikor egy egyszerű, jómunkásember kerül nehéz, bűnös helyzetbe. Bizonyos pillanatokban majd kiugrott a szívem a helyéről, annyira izgultam. Roppant átélhető film. A semmiből jött, de a kedvencek közt végzi.   8/10 9/10

Megjegyzések