Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains

A színpadon a Stains!
Lou Adler (1982)

Nyers, impulzív az egész film, így kiválóan adja át a punk életérzést és hogy milyen apró momentumok, hogy milyen kósza, átgondolatlan ötletek vezérelték, majd határozták meg ezt az időszakot. A dirty showbiz szintén fontos szerepet kap. Kiválóan prezentálva lett, hogy mennyire nem volt még felkészülve erre a szakma. És most 2019-ben, egyből szöget üt a fejemben, hogy a mai, túl professzionálisan működő világban már mennyire elképzelhetetlen lenne egy ilyen forgatókönyv. A történet alakulását a valós punk körül zajló események szerint alakították. Kaotikus, nem tudni mire lyukadunk ki, kicsinyes harcok folynak, miközben már nagyban megy az üzlet. Szuperül működik a párhuzam, csak a végére áll össze igazán, de akkor nagyon... A főszereplő Diane Lane karaktere telitalálat. Egy tehetségtelen, türelmetlen, törtető lázadó, aki kiváló arca tud lenni a mozgalomnak (részben Sid Vicious ihlette gondolom). És hát az alakítás is egészen zseniális. Ki gondolta volna ezt róla?! Én speciel csak az Unfaithful miatt jegyeztem meg a nevét anno. (Mondjuk azért nagyon, ritka jó munkát végzett ott is.) Ray Winstone szintén jó választás volt küzdőpartnernek. Jut eszembe, a 15 éves Laura Dern is itt van!


Hogy miért ilyen ismeretlen ez a film, az jó kérdés. De közel sem a legfontosabb. Az inkább valahogy úgy hangozna, hogy mivel már tudsz a létezéséről, te miért nem álltál még neki?!   8/10

+ Érdekesség, hogy a többször, több felállásban előadott, tényleg kiváló Professionals c. számot a Sex Pistols két tagja, a Cook 'N' Jones írta.

Megjegyzések