Stille Hjerte

Csendes szív
Bille August (2014)

Kertelés nélkül, nagyjából úgy tudnám indokolatlanul durván, csak úgy felsorolva ideömleszteni a legordítóbb jellemzőit ennek a kis remekműnek, hogy ez egy elemi erővel ható, nagyon valós érzetű, tökéletességig kiforrott dramaturgiájú, csupa élő karakterrel eljátszott, fontos kérdést érett hozzáállással és jó humorérzékkel feszegető, katartikus dráma.

Az eutanázia rettentő megosztó kérdés (ahogy azt a család tagjainak örlődéséből is láthatjuk), és nagyon sokat kell még beszélnie róla az emberiségnek, hogy érdemben tovább tudjon lépni. Bille Augustnak és írójának Christian Torpe-nak sikerült olyan előadás módot választani és olyan részletekig átgondolt történetet megkomponálnia hozzá, hogy minden a lehető legtermészetesebbnek tűnik benne. Nem lóg ki semmilyen készítői szándék, nincs semmilyen indokolatlan feltűnési viszketegség, mert mindent a mű tökéletességének rendeltek alá. Mintha a valóságot látnánk. Ez az a fajta gondolkodó film, ami előrébb hajtja az emberiséget. Válaszokat nem ad, csak jól elhelyezett kérdéseket tesz fel. Egyben ez az én filmes vallásom is, mert ez hat egyszerre a szívemre és az eszemre is. A fene gondolta volna, hogy ennyire szomjazom már egy okos skandináv filmre. Soha jobb választást ennél.   8/10


+ A füvezős jelenet. Hát valahogy így kell egy drámát okosan feloldani. Közben egyszerre minden karaktert két lépéssel közelebb engednek a nézőhöz, árnyalják a kapcsolataikat és előkészítik a drámát is. Mesteri.

Megjegyzések