Life

Élet
Daniel Espinosa (2017)

Sokat gondolkodtam ezen a filmen. Örüljek neki, hogy létezik? Vagy annak, hogy pénzt adtam ki érte és ezzel úgymond támogatom a létrejöttét? Végül arra jutottam, hogy nincs egyértelmű válasz. Egyszerűen nem tudok nem ambivalensen hozzáállni ezekhez a termék jellegű filmekhez. Kétségkívül profi munka, bizonyára rengeteg ember dolgozott rajta, elég sok pénzért. És éppen ezért fáj a tény, hogy alapvetően az egész sztori egy összelopkodott, fércelten egybegyúrt, sci-fi középszer. Alien + Gravity + csattanós lezárás. De jelenetek erejéig még rengeteg más ihletet fel lehetne sorolni. Persze mindig meg kell jegyezni ilyen esetben, hogy nem is ez a fő probléma, hiszen nem igen lehet már újdonságot kitalálni zsánertémában. A probléma azzal kezdődik, hogy kiviláglik a készítés mikéntje. Hogy azért jött létre, mert erre igény van, és mert pénzt remélnek belőle. Nem működik a történetmesélés szintjén. Vannak benne valamelyest koherens karakterek, de mind máshonnan ismerősek és nem az ő történetüket láthatjuk, hanem azt ahogy ismert jeleneteket játszanak el, ehhez a cselekményhez igazítva. Ez a probléma. Élvezhető, helyenként elég hatásos is, de végül úgyis az enyészeté lesz és alig fog emlékezni rá valaki. Érdekes kísérlet lenne olyan embereket leültetni elé, akik nem ismerik a fő referenciapontokat. Vajon számukra jobban működnének a karakterek? Nem hiszem.   6/10


+ A vége pofátlanul hatásvadász és jóval előtte kiszámíthatóvá válik, de azért a fene vigye le, így is üt.
+ Rebecca Ferguson úgy istennő egy nagy költségvetésű filmben, hogy közben mégis full girl next door. Talán nem is létezik a valóságban.
– Az űrben, a hidegben, a biztos vég közeledtét várva, elkaladozva megihletődni azért kicsit talán túl nagy nyúlás, ezt azért nem kellett volna így berakni.
– Túl okos ez a kis újszülött lény. Not very likely.

Megjegyzések