Doctor Sleep

Álom doktor
Mike Flanagan (2019)

Rengetegen érezték fontosnak közölni a hot take-jüket a filmtwitteren, hogy ez sokkal jobban tetszik nekik, mint a Ragyogás, meg Stephen King is inkább ezt élteti (sose szerette Kubrick filmjét), satöbbi. És valóban, én is meglepődtem, hogy mennyire rendben van. De felteszem a kérdést. Mégis ki a franc fog erre emlékezni 10 év múlva?



Igen, a Ragyogás megosztó, mert durva és kíméletlen élmény; nem mindenkinek való. Ez viszont egy sokkal könnyebben átélhető, konvencionálisabb, sokkal inkább drámai film, mint horror vagy thriller. Ami persze nem baj, így is van létjogosultsága. Főleg amiatt, hogy mennyire nehéz lehetett összehozni a sztorihoz való hűséget anélkül, hogy Kubrick moziját semminek nézte volna. Valószínűleg ennél hatékonyabban ez nem is sikerülhetett volna.

Viszont számomra ezzel a túlbonyolított szabályrendszerű lélekgőzszippantó világgal teljesen kinyírták a misztikumot belőle és lealacsonyították egy szinte b-filmes jó/rossz küzdelemre. Becsülendő, hogy ennek ellenére, és persze annak, hogy Flanagan milyen komolyan veszi magát, milyen élhetővé sikerült varázsolni ezt történetet. A nagyság esélye egyáltalán nincs meg benne, de amit lehetett, azt végül is kihozták belőle.   7/10


+ Érdekes a beszélgetés Rebecca Ferguson és Emily Alyn Lind között, amiben utóbbi hirtelen a világ leggyönyörűbb nőjének titulálja az előbbit. Ameddig a képen van és látom, addig én is pont ezt gondolom Rebecca Fergusonról.

Megjegyzések