Results

Andrew Bujalski (2015)

Mégis mi a jó fészkes fenét csinálnak a szereplők ebben a filmben? Miért csapong mindenki céltalanul? Vagdalkoznak egymással, nem tudják mit akarnak, az életben meg csak tengnek-lengnek 30-40 évesen, itt-ott egy-egy ex-feleséggel vagy kamasz gyerekkel. Mondjuk ez végül is teljesen normális a mai világban, de akkor vajon miért olyan furcsa ez?

Hát mert olyan jólesően cinikus színezettel vannak bemutatva, hogy öröm nézni. Végig széles vigyorral az arcomon néztem, mert amit ez a szerelmi háromszög tagjai magukkal és egymással művelnek, az az enyhén túltolt szánalmasságával együtt, kiválóan forgatja ki a mai kor társadalmi jellegzetességét, a középkorú emberek útkeresésének problematikáját. Az életkoruk száz évvel ezelőtt még a várható életkornak számított, erre ők itt ráértükben kerülgetik egymást, amíg elfut mellettük az élet. De szerencsére nekünk itt van ez a film, mint mankó, hogy ne kövessük el ezeket a hibákat.


Könnyedebb hangvételű, de kicsit a Buffalo '66-hez tudnám hasonlítani. Amíg lassan halad a történet, tehát tart a főszereplők vergődése, addig nem is nagyon lehet eldönteni, hogy jó e ez nekünk (nekik) vagy mire fog egyáltalán kifutni. De a végére hirtelen összeáll, az egész egy csapásra értelmet nyer és nem tudok mást mondani, lenyűgöző. Csupán annyi a trükk, hogy az egyikőjük (Guy Pearce), kvázi véletlenül (!), kimondja, hogy love you. A partnere, Cobie Smulders, persze képtelen visszatartani a mosolyát. Ez a pár pillanat fantasztikusan felszabadító. Ezek a tökéletesre edzett testű, jólétben élő, magabiztosságra és önérzetességre nevelt emberek túl okosak ahhoz, hogy beadják a derekukat vagy felvállaljanak, neadjisten komoly elhatározással, alázattal belevágjanak egy kapcsolatba, akármilyen kiéhezettek is érzelmileg. Ám ahogy az egyiköjük hibát vét a szokásos szócsatában (ami egyébként a tiniket idézi, ahogy heccelik egymást mikor odavannak a másikért), lehetőség nyílik megragadni az alkalmat, mert az addig felvont pajzsok leereszkedni látszanak. Végre kimondják amit gondolnak és valószínűsíthetően ezzel egy időben el is határozzák magukat, hogy akarják ezt a kapcsolatot. És sikerült nekik, és ismét győzött a szerelem! Kész csoda!   7/10


+ Andrew Bujalski eddig nekem kimaradt, de ezentúl rajta tartom a szemem!
+ Kevin Corrigan halálos figura. Egy igazi Bill Murray performanszt nyom ebben a filmben!

Megjegyzések