Thor: Ragnarok

Thor: Ragnarök
Taika Waititi (2017)

Megszületett az új aranytojást tojó tyúk. A legújabb, agresszív módszerekkel kitenyésztett, kényes egyensúlyban működő szervezetű tyúk. Tudjuk mi a baj azzal, ha az ember erőszakosan beavatkozik a természet dolgába. Sajnos egy beteg, csak erősen kontrollált körülmények között életképes, ám akkor borzasztó termelékeny tyúkról beszélhetünk. Rettenetes nézni ahogy csetlik-botlik, de akinek a tulajdonában van, nem érdekli, hiszen ott a tojás, aminek a csillogása teljesen megbabonázza. És valahol ez nagyon szomorú.


Félretéve ezt a rettenetes hasonlatot, az új Thor film, kapva a Galaxis Őrzői két részének sikerén, a James Gunn által kijárt utat tapossa tovább. És borzasztóan ambivalens élmény. Amikor néztem, tulajdonképpen élveztem és csak a háttérben húzódott meg a gondolatszál, hogy mennyire ismerős, amit látok. Aztán ahogy kijöttem a moziból és már nem mosolyogtam az utolsó, egyébként zseniális poénon (Miek halála), egyből azon kezdett el járni az agyam, hogy milyen unalmas és fantáziátlan ez az egész.

Ha a filmtörténelemben akarjuk elhelyezni, valami futottak még vagy sokadik lehúzott bőr bejegyzésben fog csak szerepelni. A Marvel stúdió a három írójával az élen, erősen azon dolgozott, hogy minden szerintük fontosnak tartott (értsd: minden egyes filmből kihagyhatatlan) momentumot bele sikerüljön tuszakolni. Gondolom összejött nekik, mert ahogy a történetet nézem, egy megveszekedett értelmes gondolat nem jut eszembe róla. A főgonosz Hela, azon felül, hogy istentelenül jól néz ki, az ég adta világon semmilyen érzelmet nem vált ki és teljesen értelmetlennek tűnik a létezése. (Mi vezérli?) Jut eszembe! Az hogyan lehetséges, hogy Thor és a bratyója a valkűrök történelmével teljesen képben vannak, de a testvérükről nem tudtak?! Kínos kérdés, de amúgy ilyen eszkábált forgatókönyvre utaló pillanatot még bőven lehetne találni. Pl. megérkeznek az űrhajóval Asgardba és megközelítőleg 2 másodperc alatt észrveszik a hegy belsejében meghúzódó tömeget. Tömeget! Erről meg az jut eszembe, hogy Asgard lakossága a Hela által megölt katonákat levonva, cirka 150 fő. 9 birodalmon uralkodnak. Szerintem simán ment volna nekik az egész univerzum is, teljesen reálisan gondolkodott Hela.

És muszáj rátérni Taika Waititi mennybemenetelére is. A kis kultfigura, mint ember, tényleg nagyon érdekes, és ezt a marketinggépezet nagyon szépen fel is karolta. Érezni a poénokon, hogy jó részük improvizált, jól működnek, sok van belőlük, jó hangulatot adnak. Viszont ezek mind csak gegek. Nagyon egyszerű módja ez a szórakoztatásnak és csak rövid ideig hatásos. Ennyi teret engedtek Waititinek. És ő, ha úgy tetszik, becsicskult. A nevét adta egy rettenetesen középszerű projekthez. Az ő kézjegye teszi elviselhetővé. De egyébként én nem gondolom, hogy sokkal jobb lehetett volna, ha teljesen szabadjára engedik, mert én a korábbi filmjeivel sem lettem teljesen meggyőzve. Ez egy gyümölcsöző vállalkozás. A Marvel és Waititi is azt dobta bele amiben erős, a végeredmény pedig épp azt hozza, ami a cél is volt. Dől a lé, csörög a zsé, virulnak az arcok.


Összességében amúgy tényleg jónak lehet ítélni. Laza, könnyed, poénos, mellette profi, gördülékeny (még jó, hogy tizedszerre ugyanazt sikerül probléma nélkül előadni), a látvány szépen kidolgozott, a zene jónak mondható (nem nagy szám amúgy). Röpül vele az idő, én is sokat nevettem, tetszett, meg minden. Csak könyörgöm, ne istenítsük ezt a langyos, kínosan kicentizett, közhelyes, klisés, súlytalan, érdektelen terméket.   6/10

Megjegyzések