Creed

Creed: Apollo fia
Ryan Coogler (2015)

A Rocky szériát nem igazán ismerve, de a sportfilmeket kedvelve, számomra abszolút nem jelent semmit, hogy ez a film bukik e vagy sem, hozzá tud e tenni a mitológiához, meg tudja e reformálni azt, avagy egyszerűen csak élvezetes. Hacsaknem, hogy hogy nem, valami véletlen folytán, netalántán, a határozottan pozitív visszhang ellenére is (ne adj Isten), rosszul sikerült. Ezt ugyebár senki nem szeretné. Én sem, hiszen lelkesen vártam, hogy végre kapjak egy felemelő, izgalmas küzdelmekkel tarkított, az élet nehézségeivel való megbírkózásra buzdító történetet (Warrior, Fighter). Amit tulajdonképpen meg is kaptam. Vannak benne felemelő pillanatok, nagy meccsek és dráma a köbön. Főhősünknek Michael B. Jordannek, meg kell küzdenie saját magával, apja hagyatékával, a nőért is szenvednie kell (jóhogy!) és az eleve nehezen kiharcolt mentor szerepben tetszelgő kvázi-apapótlékot is rá kell vennie, hogy küzdjön már meg a rákkal. Ez a rengeteg feladat mind a nyakába zúdul, ám, ahogy azt előre sejteni lehet, mindennel sikerül megbirkóznia. A végső nagy harcot azért megadták az ellenfélnek, nehogy túl sok legyen a jóból, de kellően éreztetik, hogy igazából még ezzel is ő nyert.


– Problémás gyerekkor. Intézetben nevelkedett, ami komoly frusztrációt jelent, főleg hogy egyből gazdagságba került utána.
– Az apját nem ismerte, de a hagyatéka agyonnyomja.
– Feladja a sikeresen induló karrierjét. Ismeretlen helyre költözik. Találkozik egy titokzatos lánnyal. (Mással nem találkozik.)
– Irreálisan keménykedik nálánál sokkal tapasztaltabb emberekkel, hogy azok lecsaphassák.
– Rá kell beszélnie az apja ismerősét, hogy kinevelje. Az nem hagyja magát, de később ő válik csak igazán lelkessé a nevelését illetően.
– ...

Most nincs kedvem tovább folytatni, de annyi azt hiszem ebből is kiderül, hogy ezek bizony mind olyan történet-elemek, melyeket már elég sokszor láttunk ahhoz, hogy unalmasak legyenek. Annak ellenére, hogy egy hajszálnyi eredeti ötlet sincs egy filmben (márpedig ebben nincsen), még lehetne jó. Sőt, nem egy példát láttunk már arra, hogy kiváló alkotás kerekedett belőle. Abban az esetben működik az ilyen szemérmetlen újrahasznosítás, ha hitelesek a karakterek, gördülékeny a történet és sikerül elfedni az ollózás okozta rombolást. A Creed az utóbbiban teljesít a leggyatrábban, mivel gyakorlatilag minden jelenet legelején meg lehet mondani, hogy mi fog történni. Legalább logikai bukfenc nincs benne, de ez így is elég gyér, ezen nincs mit szépíteni. A karakterek mind a sztereotip, kizárólag a filmekben szereplő, nagybetűs érzelmek alapján lettek felépítve. Fő vezérlő motivációik a becsvágy, a büszkeség, a makacsság stb. Valós, összetett, emberi tulajdonságok gyakorlatilag nem is szerepelnek, csupán tiszta, elemi érzelmek. Nincs se vívódás, se kétely, mindig mindenki tudja mit akar. Kizárólag konfrontáció útján változnak és akkor persze mindig egyből 180 fokkal. Látom, hogy mit akarnak mondani vele, de ilyen steril módon, mégis hogy tudnék velük azonosulni?


Kíváncsi leszek, hogy Stallone megkapja e az Oscarját. Nem csinálja rosszul azt amit csinál, szándékosan nem hívom színészkedésnek, de elég nehéz elvonatkoztatni a merev arcától és attól, hogy ő az utóbbi években mindig ugyanazt adja. Sok hülyeségért adtak már díjat, majd meglátjuk. Emellett meg kell említeni még Michael B. Jordan tökéletes izomzatát, mivel egyszerűen képtelenség nem észrevenni, meg azt, hogy a fényképezés, a zene meg minden díszlet és egyéb filmes összetevő profi, ám stílustalan és jellegtelen. Ha jobb pillanatomban kap el, talán kaphatna eggyel kedvezőbb osztályzatot, de belegondolva, nem tudnám nyugodt szívvel azt mondani, hogy érdemes megnézni. Közvetlenül utána elég bosszús voltam és csalódott, mivel ilyen szintű megalkuvást és beszariságot nem vártam és persze soha nem is várok. Ugyanitt, értetlenül állok a pozitív fogadtatás előtt.   4/10

Szerk. 2018.07.21.: Megnéztem még egyszer, normális körülmények között, de nem nyűgözött le most se. Nem értem a felhajtást. Jól meg van csinálva, de tök középszer a történet. Felmondja a leckét modern körülmények között.   5/10

Megjegyzések