Spectre

007 Spectre: A Fantom visszatér
Sam Mendes (2015)

Nem értem a nagy fikaáradatot. Ízlések és pofonok, de ahogy nézem, ugyanazok akik a nagy visszatérésről, feltámadásról meg miegymásról kiabáltak a Skyfall idején, most sírnak, hogy ez milyen unalmas és vérszegény. Engem ez roppant mód felbosszant. Remélem az idő majd segít nekik és belátják, hogy mekkora lúzerség ilyen trendkövető kánonistának lenni és képesek lesznek objektíven megítélni egy nyomorék filmet. Persze tudom, hogy ők nem olyanok, senki sem olyan. Mindent meg lehet magyarázni.


Merthogy akárki akármit mond, ez megközelítőleg semmivel sem rosszabb a Skyfallnál. Nekem egy picit talán jobban is tetszik, de ez csupán a történetnek, a hangulattal való szimpatizálásnak tudható be. Meg picit talán annak, hogy ott másról se lehetett hallani, minthogy milyen szuper, ezáltal a felfokozott várakozáshoz persze nem tudott felérni. Mert ahogy az is, ez a folytatás is túl hosszúra lett nyújtva. Nem elég izgalmas, túlságosan a háttérben húzódó szálak kissé erőltetett összeérésére koncentráltak. Kevesebb aggyal és kevésbé komolyra vett hangulattal hatásosabb lehetett volna, de ez ugye a jelenlegi, Craig által vezetett Bond-érába nem fér bele. Gyanítom maximum 1-2 film után (ha nem már most, ezt egy lezárásként tekintve) kénytelenek lesznek lecserélni és egy újabb stílusváltással visszatáncolni valamelyest a klasszikus Bond filmek elegáns, könnyed hangulatához. Legalább is, ha nem akarnak túl későn reagálni a világ változásaira, akkor nem erőltetik ezt már tovább sokáig. Mindenesetre szerintem ezek a filmek (és itt a Mendes által rendezettekre gondolok) ebben a formában még mindig simán jobbak a legtöbb mai akciófilmnél, csak kicsit mindkét esetben túl nagyot akartak álmodni, túl sokat akartak markolni.

A filmre való visszatérés remek ötlet volt, Hoyte Van Hoytema varázslatos képekkel örvendezteti meg a házimozi-kedvelőket és kétség sem férhet hozzá, hogy ismét egy referenciaanyag válik ebből a Bond filmből is. Léa Seydoux az eddigi legjobb Bond lány, Eva Green után végre egy másik női egyed létezésének is adtak némi értelmet. Bátran ajánlható MOZI, minden téren profi film, a csillagokat ugyan nem hozza le az égről, de elég ha annyit mondok, egy akciófilm ennél soha ne legyen rosszabb.   6/10


Ezt a magyar címet így vajon hogy? Még kicsit egyértelműbbé lehetett volna tenni mondjuk így:
Ian Flemming - James Bond a 007-es ügynök, Spectre: A Fantom visszatér.

Minden egyes filmmel jobban bebizonyosodik, hogy Christoph Waltz tulajdonképpen egyetlen karaktert képes csak eljátszani. Az amplitúdón állít pár fokozatot és annyi. Az akadémia ezt kettő darab Oscarral jutalmazta. Gratulációmat ezúttal is fogadják szeretettel.

Megjegyzések